buruk – baik – nya – kita… kita- yang- mencorak-nya

Dan kebanyakan mereka tidak mengikuti kecuali persangkaan saja. Sesungguhnya persangkaan itu tidak sedikitpun berguna untuk mencapai kebenaran. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka kerjakan.

10:36

Manusia mana yg tak terlepas dari melakukan kesilapan, cumanya belajarlah dari kesilapan. Jangan ulang lagi kesilapan yg sama. Berhati2 dalam mengeluarkan kenyataan.. selidik sehingga betul sahih2, jangan hanya berpandukan andaian semata. Kerana sekali tersalah, tergadai ukhwah. aku akan belajar membetulkan diri .

Katakanlah: “Inilah jalan (agama) ku, aku dan orang-orang yang mengikutiku mengajak (kamu) kepada Allah dengan hujjah yang nyata, Maha Suci Allah, dan aku tiada termasuk orang-orang yang musyrik.”

12:108

Adab orang mendengar aduan.. dengarlah dari dua2 belah pihak..  nilai hujah mengikut garis panduan yang sepatutnya. Jika dua2 hujah mengikut apa yang digariskan oleh agama.. dua2 benar. inilah yang dinamaka ijtihad, dan ijtihad tidak ada yang salah melainkan ijtihad yang baik atau yang lebih baik. yang baik..1 dirham.. yang lebih baik.. 2 dirham. Jangan guna logik akal semata dalam membenarkan kata.. inilah punca pepecahan.

Maka tetaplah kamu pada jalan yang benar, sebagaimana diperintahkan kepadamu dan (juga) orang yang telah taubat beserta kamu dan janganlah kamu melampaui batas. Sesungguhnya Dia Maha Melihat apa yang kamu kerjakan.

11:112

istiqamahlah dlm perjuangan, kenapa berpaling dari jalan dakwah. Jika ada dikalangan kita yang lemah.. turun membantu.. bukan membantut di belakang. Perjuangan kita.. perjuangan yang benar.. walau seteruk mana pon kita.. taat dan setia kepada pimpinan, ini asas kekuatan kita. bukan mengata dibelakang.  Bagaimana kepimpinan itu hendak wujud.. jika ketaatan x diberikan. bukan memburukkan keadaan. Perjuangan kita, bukan berbalah sesama sendiri… perjuangan kita memartabatkan islam. Jangan biarkan org kafir dan syaitan tersenyum lagi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: