Umat terbaik

Dia lah yang telah mengutus RasulNya (Muhammad s.a.w) dengan membawa hidayah petunjuk dan ugama yang benar (ugama Islam), supaya Ia memenangkannya dan meninggikannya atas segala ugama yang lain, walaupun orang-orang musyrik tidak menyukainya – [as-saff-9]

Segala puji bagi Allah yang telah mengutuskan nabi Muhammad SAW utk memberi petunjuk kepada manusia, agar manusia kembali kepada Allah dan agar manusia mengerti akan tanggungjawab yang dibebankan keatas manusia seluruhnya sebagai khalifah di muka bumi. Umat ini menjadi umat terbaik dikalangan umat2 terdahulu, hanya kerana umat ini dipimpin oleh khatimaul anbia’,penghulu segala nabi yang diberi kemuliaan oleh Allah SWT sebagai kekasih agungNya. Diharamkan keatas umat2 terdahulu utk memasuki syurga selagimana umat ini tidak dihisab dan dimasukkan ke dalam syurga terlebih dahulu. Mulianya umat ini, hebatnya umat ini.

Adakah umat ni menghargai kemulian dan kehebatan yang disandarkan kpd kemulian dan kehebatan rasulullah. Apalah erti kemulian ini jika manusia tidak menyayangi rasulullah dengan mengabaikan segala sunnah rasulullah, lalai dan cuai untuk meneruskan pahit jerih perjuangan rasulullah untuk memartabatkan islam di muka bumi. Dan apatah lagi umat ni tidak berselawat serta lupa akan rasulullah. Jangan kita jadi umat yang tak mengenang budi terhadap insan yang memohon supaya umatnya tidak merasai sakit ketika mati dan ingatlah insan ini juga akan memberi syafaat apabila dihisab di depan Allah swt.

Ayuh, kita perbanyakkan berselawat dan menghayati kisah perjuangan baginda. Agar kita kuat dan hebat menjadi matarantai2 kepada perjuangan baginda. Jadikan baginda qudwah hasanah dalam hidup kita agar kita menjadi insan berakhlak dalam meniti perjuangan islam zaman ini.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: