Alhamdulillah

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah sekelian alam yg telah menjadikan langit dan bumi, mentadbir alam keseluruhannya dengan kekuasaannya yg maha tinggi, sehingga tiada satu pun kejadian di alam ini yang tidak mengikut qudrah dan iradah Nya.

Tidak aku jadikan manusia dan jin itu, melainkan untuk mengabdikan diri kepada Ku

Tidaklah manusia itu dijadikan tanpa ada matlamat yang hendak dicapai di dunia, matlamat yg digariskan tentulah mempunyai hikmah besar yang kadangkala gagal di disedari oleh kebanyakkan manusia lalu hanyut mengikut jejak si azazil, menjadi hamba yang derhaka kpd sang pencipta.

Pengelasan ghayah atau matlamat itu bule dikelaskan kepada 2, ghayah ghariban(matlamat dekat) dan ghayah ba’idan(matlamat jauh). Matlamat dekat ini boleh didefinasikan sebagai cita-cita manusia untuk hidup selesa didunia yang fana ini, misalnya.. memiliki rumah besar, kereta besar dan sebagainya. Manakala ghayah ba’idan didefinasikan sebagai pengabdian diri kepada Allah dengan meletakkan Allah sebagai tempat segala penumpuan dan bermatlamatkan mardhatillah dengan harapan diberi ganjaran syurga di akhirat kelak.

Tidak ada salahnya untuk mengejar ghayah ghariban jika itu membuatkan manusia ingat Allah dengan nikmat kesenangan yang diberikan, malah lebih bersungguh2 dalam mengejar ghayah ba’idan. Apa yang berlaku pada hari ini, manusia mudah lalai dan cuai dan tergesa-gesa mengejar ghayah ghariban sehingga mereka lupa tanggungjawab seorang hamba, lupa bersujud mengharap redha dari Allah s.w.t.

Dekatkan diri dengan Allah dengan amalan2 zikir, solat2 sunat, puasa dan lain2 agar kita sentiasa diberi hidayah dan petunjuk, dan moga hati kita tidak dipalingkan dari jalan yang diredhai Allah.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: