5 Positif MARAH.

ps_05_1PENGALAMAN memarahi orang lain mungkin membuatkan ramai berpendapat rasa marah adalah satu perkara buruk. Menengking anak-anak semata-mata untuk mendapatkan kerjasama mereka tidak selalu meninggalkan rasa positif kepada diri ibu bapa.

Malah, menyaksikan pergaduhan anak ketika mereka melenting juga tidak mendatangkan sebarang perasaan yang menggembirakan.

Namun, mungkin tidak ramai yang sedar bahawa kemarahan itu ada tujuannya dalam kehidupan kita. Ia datang dengan hikmah mengajar manusia seperkara dua tentang cara memperoleh hubungan yang lebih sihat dan bahagia.

… continue reading this entry.

Innocent Assumption ..

 

huhu….

kebosanan

malas betul nk kemas rumah.. tp kene kemas juga. nti x kemas.. cik ti datang nti…jenuh nk halau lak.mujur rumah x besar.. senang nk jaga.maklum la lelaki.. sepah ke ape ke.. peduli ape.. janji bule hidup. huhu. Tetapi sebagai lelaki yg macho.. kemachoan rumah pon kene jaga. (poyo giler,hihi). tahu dek dzar ni… mapuh kene kutuk ni.hahaha. bersyukur gak, jiran semer baik2. tp plannyer.. lps bulan ke3 keje kat usim nk pindah lg..kali ni nk cari rumah teres 2 tingkat lak. Ameer pon da offer rumah sewa famili dia.. tu pon klu xde org yg sewa.

… continue reading this entry.

Rumah baru, keje baru, dapat anak angkat sorang.. ariq. hiihi

Semalam sempat g tgok rumah baru kat nilai. Rumah batu setingkat tp okla untuk saya sorang dan mungkin berdua lps ni. Kawasan kampung.. tenang la skit pasni.. harapnya. Td g mines, try la guna mesin timbang… sekali under weight. huhu. Mungkin pasni bule fokus tambah berat badan, selama ni dok fokus kat kampus.. hati x tenang kot.huhu.

Plannye abis je program 12 hb nti.. nk berpindah ke rumah baru. Mula hidup baru.. ceyy mcm lps bercerai lak. huhu. Doakan sy..

kpd adik2 kampus.. selamat berfinal.. all da best, guys.

cane ek nk gtau boss?

Dulu masa nk cari keje, penin dok pikir nk cari keje. tp skang nk benti pon penin. Xde idea lak nk tulis surat kat boss, klu nk mengarut tu byk plak idea.. haih!.

1

… continue reading this entry.

picture of the month : akad nikah presiden ppi

Photo 0032

selamat bergelar suami dengan satu lafaz

penin lalat~

byknyeeeeee keje. tula, sapa soh byk main. kang da x larat nk cover. kurang dsiplin, kurang integriti dalam kerja hanya menyusahkan diri sendiri, klu anda seorang yg bertanggungjawab la, klu x.. larikan diri jek. ermm.. mmg da rasa nk larikan diri.. nk lari ke USIM. dengar kata awek2 sana cun2… mana tau leh sangkut jadik bini.. ahhaaha. astaghfirullah.. kesitu lak. tp nk kemana lagi.. hihihi.

… continue reading this entry.

usrah yg tak berjalan2.

adess.. sian goh kat adik2 aku. Dulu naqib lama.. usrah x jalan, ni naqib baru pon  x jalan2 gak. minta maaf ler.. rasanya da xbule buat hujung mgu.. ade je hal yang mcm2.  tp naqib yg seterusnya.. mungkin akan jd naqib terbaik korang.. kawe ngah dok ngejas. made in klate, jangan asobiyah sudah pas ni.

buruk – baik – nya – kita… kita- yang- mencorak-nya

Dan kebanyakan mereka tidak mengikuti kecuali persangkaan saja. Sesungguhnya persangkaan itu tidak sedikitpun berguna untuk mencapai kebenaran. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka kerjakan.

10:36

Manusia mana yg tak terlepas dari melakukan kesilapan, cumanya belajarlah dari kesilapan. Jangan ulang lagi kesilapan yg sama. Berhati2 dalam mengeluarkan kenyataan.. selidik sehingga betul sahih2, jangan hanya berpandukan andaian semata. Kerana sekali tersalah, tergadai ukhwah. aku akan belajar membetulkan diri .

… continue reading this entry.

English Idioms: Straight from the horse’s mouth.

Noname1

syahir: How did you find out that Luqman was engaged?

topek: I got the information from a very reliable source.

syahir: You mean Luqman told you so himself.

topek: Nope, his brother told me that. I got it straight from the horse’s mouth

« Older entries